Visjes vangen, hoe doen we dat?

Na natuurlijk 10 dagen geleden gestopt te zijn met voeren is eindelijk de grote dag daar.

Het is de 10de en dé grote dag van de 8ste Young Holland Koi Show.

Op deze dag waarop de Koi worden gevangen en naar de show vervoerd, moet u beginnen om met het goede been uit bed te stappen. Een goed humeur helpt om de onvermijdelijke spanning goed aan te kunnen. U hebt ruime tijd gereserveerd voor het vangen en de ervaren koivrienden zijn op tijd aanwezig om u te helpen. Als u niet zoveel ervaring heeft met het vangen, laat het dan over aan degene in uw gezelschap die daarin het meest geroutineerd is. Kijk goed hoe deze persoon het aanpakt en leer hiervan. Succes bij het vangen en verpakken van Koi ligt doorgaans aan een aantal factoren.

  1. Het water is voldoende helder en er zijn geen grote gebieden met planten waarin de Koi zich kunnen verschuilen.
  2. Een goed en voldoende groot vangnet is een noodzakelijke voorwaarde.
  3. Rust en nog eens rust. Degene die moet gaan jagen achter de vissen is niet goed bezig. Accepteer dat, vooral de kleinere vissen, een paar keer ontsnappen. Hoe meer onrust u veroorzaakt, hoe moeilijker het wordt om de Koi te pakken te krijgen.
  4. Drijf de Koi langzaam maar zeker in een hoek en benader de vis van de onderkant.
  5. Breng de gevangen Koi rustig naar de oppervlakte en laat hem met de hulp van uw gezelschap in de drijfbak zwemmen of wellicht rechtstreeks in de plastic zak.
  6. Doe zoveel water in de zak dat de Koi zijn kieuwen voortdurend onder water kan houden. Dat de rug een beetje boven water komt is geen ramp. Teveel water maakt de behandeling en het vervoer van de zak tot een te zware taak.
  7. Gebruik twee zakken van een voldoende zware kwaliteit. Vul de zakken met lucht of zuurstof en sluit de zakken stevig met één of twee stevige elastieken.
  8. Stop de zak in een stevige doos en sluit die helemaal af. Een Koi in het donker voelt zich beter op zijn gemak dan eentje die allerlei enge dingen om zich heen ziet gebeuren.
  9. Vervoer grotere Koi dwars op de rijrichting. Hierdoor is de kans op kleine beschadigingen het kleinst.

Suc6 en tot maandag.

Zwaargewichten jureren en benchen tijdens de Young Holland Koi Show van 2019

Het zijn niet de eerste de besten die dit jaar meewerken aan het wedstrijd gedeelte van de Young Holland Koi Show.

Het uit België afkomstige hoofdjury lid Dirk De Witte is als Certified Judge het hoogste jurylid van Europa en een graag geziene gast in Japan. Als tweede jurylid hebben we Rudi van den Broeck weten te strikken. Rudi is Local Certified Judge en eveneens afkomstig uit België. Er zullen tevens twee trainee juryleden mee jureren, zodat we indien nodig zelfs twee teams kunnen maken. De eerste trainee Joël Jouannet is afkomstig uit Frankrijk en komt maar wat graag extra ervaring op doen tijdens onze show. De tweede trainee is Ruud Besems afkomstig uit Nederland. Ruud zal samen met Ronald Stam tevens de benching controleren.

Hiermee komen we direct op het wedstrijd team ook dit zijn geen “kleine” jongens.

Ronald Stam, is met zijn titel Assistant Certified Judge het hoogste jurylid van Nederland. Samen met Mark Kleijkers, die niet alleen de voorzitter van Nishikigoi Vereniging Nederland is maar ook nog eens Local Certified Judge, zorgt Ronald als hoofd “wedstrijd” en benching er voor dat alle officiële regels worden nageleefd.

 

Preview Young Holland Koi Show 2019

Na de succesvolle 7e editie op het terrein van Boomkwekerij De Vossenberg wordt dit jaar de Young HKS editie 8 georganiseerd op het terrein van De Watertuin te Naaldwijk.

Uiteraard zullen er ook weer diverse dealers aanwezig zijn die zich hier aan u voorstellen en waar u natuurlijk misschien net dat visje of die pomp kunt scoren waar u al zo lang naar op zoek bent. Deelnemende dealers/sponsors zijn onder andere:

 

   

Lees meer

De Young HKS heeft tot doel om hobbyisten te enthousiasmeren om deel te nemen aan een Koishow, door tijdens de Young HKS door de juryleden uit te laten leggen waarom een vis wel of niet in de prijzen is gevallen. Dit laatste hoor je namelijk nooit op andere shows. Op het terrein van De Watertuin te Naaldwijk zullen we 30 vats van 120 centimeter in diameter opstellen, waar deelnemers die zich hebben ingeschreven ’s morgens hun vissen in kunnen zetten.

Deze deelnemers hebben zich van tevoren ingeschreven via info@hollandkoishow.nl waarna zij een bewijs van deelname hebben gekregen. Thuis hebben deze deelnemers hun eigen vissen al een keer op de gevoelige plaat vastgelegd en deze samen met de afmeting en de variëteit doorgemaild aan een van de eerdergenoemde mailadressen.

Hebben we in Arcen een hele dag de tijd nodig om alle vissen te benchen, hier dient het benchen door de deelnemers zelf gedaan te worden. Uiteraard hoeft u daar niet voor terug te schrikken, want als u het echt niet weet, kunt u uw foto gewoon even doormailen en dan zullen we samen met u de variëteit wel bepalen. Overigens zijn er in deze Young HKS slechts zes variëteiten en drie sizes, dus dat maakt het al een stuk gemakkelijker.

Dit zijn de variëteiten waarin de Koi dienen te worden ingedeeld:

Kohaku (inclusief Doitsu en Tancho)
Sanke (inclusief Doitsu en Tancho)
Showa + Utsurimono (inclusief Doitsu en Tancho)
Kinginrin (alle vissen met GinRin, inclusief Doitsu)
Hikari (alle metalics, inclusief Doitsu)
Kawarimono (alle overige variëteiten)

En de sizes zijn:

Size 1: 20 t/m 35 cm
Size 2: 36 t/m 50 cm
Size 3: 51 t/m 65 cm

Er wordt een maximum lengte van 2.00 meter en max. 5 Koi per vat gehanteerd!

Als alle Koi om 9:30 uur binnen zijn, gaan geroutineerde ZNA juryleden de vissen jureren. Omdat dit toch een serieuze zaak is en misschien voor velen niet zo interessant (tijdens het jureren mag er niet met de juryleden worden gepraat), wordt er tegelijkertijd een lezing gehouden over het jureren van Koi.

De deelnemers en de bezoekers (de show staat natuurlijk open voor iedereen) kunnen hier horen en zien hoe de juryleden te werk gaan en waar op wordt gelet. Na de lezing mag het geleerde meteen in de praktijk worden gebracht want iedere deelnemer/bezoeker wordt uitgenodigd om zijn persoonlijke favoriet op een daarvoor bestemd papiertje in te vullen en in te leveren. En dat dit een serieuze zaak is blijkt wel uit het feit dat voor de door de deelnemers/bezoekers genomineerde winnaar ook een stoere beker is gereserveerd.

’s Middags rond 13:00 uur zullen de juryleden een lezing geven waarin hun beoordelingen worden verklaard en waar de deelnemers en bezoekers vragen kunnen stellen over bepaalde Koi. Tevens zal dan de prijsuitreiking plaatsvinden. Vanaf ongeveer 16:00 uur zal de debenching plaatsvinden.

Dus heeft u altijd al eens willen weten waar u staat met de kwaliteit van uw Koi, schrijf dan snel in via info@hollandkoishow.nl Voor de kosten hoeft u het niet te laten, want deelname is geheel gratis.

Heeft u verdere vragen, stuur dan een mailtje naar info@hollandkoishow.nl en we zullen zorgen dat u snel een antwoord krijgt op al uw brandende vragen.

Sluiten

Ook de Young Holland Koi Show posters wijzen u de weg...

Er wordt hard gewerkt om deze pagina's helemaal up-to-date te krijgen. Maar 6 edities (tot op heden) vergt een heleboel zoek werk. De respectievelijke showposters hebben we reeds voor u klaar staan. Straks kunt u gewoon op één van de bewuste showposters klikken en u komt meteen in het jaar terecht dat u virtueel wilt bezoeken.

Maar zoals gezegd: Nog even geduld!

Sluiten